خبرها

مزایا و معایب پزشکی هسته ای چیست

مزایا و معایب پزشکی هسته ای چیست

پزشکی هسته ای روشی نوین برای تشخیص و درمان سرطان ها  می باشد که همین امر باعث می شود که سوالات بسیار زیادی را در ذهن بیماران و همراهان گرامی آن ها بوجود بیاید از همین رو ما در مرکز پزشکی هسته ای اکسیر هلف بر آن شدیم تا در مقاله ای به مزایا و معایب پزشکی هسته ای بپردازیم . با ما همراه باشید .

مزایای پزشکی هسته ای چیست ؟

۱. تشخیص دقیق و سریع

  • تصویربرداری پیشرفته: تکنیک‌های مانند PET (پوزیترون امیشن توموگرافی) و SPECT (توموگرافی کامپیوتری با گسیل تک فوتون) این امکان را به پزشکان می دهد تا بتوانند از عملکرد و ساختار بافت‌ها را تصویر برداری کنند. تصاویر بدست آمده می‌توانند نشانه ای از بیماری‌ ها مدتی قبل از بروز علائم ظاهری باشند .
  • تشخیص زودهنگام: همانتطور که می دانید در پزشکی هیچ چیزی مهم تر از تشخیص زود هنگام نیست از همین رو با بهره گیری از این روش و تکنیک‌ ها، پزشک معالج می‌تواند بیماری‌ را در همان مراحل اولیه تشخیص دهد که این مهم می‌تواند به اثر بخشی بهتر نتایج درمان منجر شود .

۲. درمان مؤثر و هدفمند

  • ایزوتوپ‌های رادیواکتیو:نحوه درمان با این روش به این صورت می باشد که برای تخریب سلول‌های سرطانی ایزوتوپ‌های رادیواکتیو تابش می شوند که برای درمان سرطان هایی همانند سرطان تیروئید استفاده می‌شود. این روش می‌تواند تاثیرات منفی را بر روی بافت‌ های سالم بدن را کم کند .
  • درمان‌های هدفمند:در برخی از درمان‌ ها، درمان به گونه‌ ای برنامه ریزی می شود که فقط سلول‌های سرطانی را مورد هدف قرار داده و درنتیجه بافت‌ های سالم آسیب کمتری متحمل شوند .

۳. غیر تهاجمی و راحت

  • روش‌های غیر تهاجمی: نکته جالب و مهمی که در مورد پزشکی وجود دارد این می باشد که بسیاری از آزمایش‌ های مربوطه نیازی به جراحی و عمل های تهاجمی ندارند و به سادگی و کمترین عوارض جانبی انجام شوند.
  • راحتی بیمار: با توجه به این نکته که نیازی به بستری وجود ندارد، بیماران احساس راحتی و آسئدگی بیشتری می کنند .

۴. پیگیری و نظارت بر درمان

  • کنترل پیشرفت درمان: برای کنترل پیشرفت بیماری پزشکان این امکان را دارند که با بهره مندی از اسکن‌های هسته‌ای، تأثیر درمان را به‌ طور دقیق مورد بررسی قرار دهند و در صورت نیاز تغییراتی در برنامه درمانی اعمال کنند .
  • شناسایی عود و پیشرفت بیماری: یکی از نکات مهم در این روش ها این نکته یاد شده می باشد .

۵. قابلیت‌های تحقیقاتی

  • پیشرفت‌های علمی:یکی از نکات خوب پزشکی هسته‌ای اینت می باشد که در تحقیقات بالینی به رشد و توسعه روش‌ های جدید تشخیصی و درمانی یاری می دهند. ککه این امر موجب شناخت بهتر بیماری ها و روش های درمانی آن ها می شود .
  • مطالعات جدید: بهره گیری پزشکی هسته ای از تکنیک‌های نوین کمکی است بر روی درک بهتر از مکانیسم‌ های انواع بیماری‌ ها و تاثیر گذاری داروها .

۶. کاهش هزینه‌ها

  • کاهش هزینه‌های درمان: پزشکی هسته ای با تشخیص زود هنگام بیماری‌ ها باعث می شود در بلند مدت هزینه کمتری را به علت درمان زود تر با عوارض کمتری بیمار متحمل شود .

۷. تنوع کاربردها

کاربرد در بیماری‌های مختلف: پزشکی هسته‌ای در تشخیص و درمان انواع بیماری‌ها همانند بیماری های زیر

  1. انواع سرطان ها
  2. بیماری‌های قلبی
  3. اختلالات غددی
  4. بیماری‌های عصبی
  5. و …

کاربرد فروانی دارد و همین نکته باعث می شود که بیماران زندکی با کیفیت تری را تجربه کنند .

مزایای پزشکی هسته ای

معایب پزشکی هسته ای چیست ؟

همانطور که پیشتر به مزایای پزشکی هسته ای اشاره کردیم، شما عزیزان باید بدانید که نه تنها پزشکی هسته ای بلکه دیگر روش های درمانی نیز چالش هایی را با خود به همراه دارند که معایب پزشکی هسته ای و چالش های آن را در زیر باهم مرور می کنیم :

۱. تابش اشعه

  • خطرات تابش: بیماران در هنگام انجام آزمایشات پزشکی هسته‌ ای باید در معرض تابش اشعه‌ های رادیواکتیو قرار بگیرند. البته که دز تابش را در محدوده ای مجاز و صرفا برای تشخیص و درمان تعیین می شود ، اما قرارگیری مستمر در تابش مواد رادیو اکتیو نگرانی هایی را بابت بیشتر شدن ریسک سرطان و سایر بیماری ها را خصوصا در جوانان و کودکان را با خود به همراه دارد، از همین رو بسیار مهم می باشد که حتما با پزشک معالج خود مشورت کرده و به وی اعتماد کنید .

۲. هزینه‌های بالا

  • هزینه تجهیزات: تجهیزات پزشکی هسته‌ای، مانند دوربین‌های گاما و دستگاه‌های PET، قیمت بسیار بالایی دارند و نیاز به نگهداری و کالیبراسیون مداوم با هزینه های بالا دارند. که همین امر زمینه ساز افزایش قیمت تمام شده برای بیماران و بیمارستان ها می شود .
  • هزینه‌های درمان: هزینه‌های مرتبط با مواد رادیواکتیو و آزمایشات نیز با توجه به نکات ذکر شده می تواند افزایش یابد اما شما عزیزان باید در نظر داشته باشید که همانطور که پیشتر ذکر شده با تشخیص زودد هنگام به واسطه پزشکی هسته ای می توانید در بلند مدت هزینه های خود را کاهش دهید از همین رو حتما با پزشک معالج خود مشورت کرده و نظر وی را جویا شوید .

۳. دسترسی محدود

  • عدم وجود مراکز تخصصی: با توجه به تکنولوژی بالا و قیمت بالایی که دارند، در روستا ها و مراکز درمانی شهرستان ها وجود ندارند و بیمار حتما باید به مراکز استان ها مراجعه کند .

۴. نیاز به تخصص

  • تخصص پزشکان: انجام دادن آزمایش‌ های پزشکی هسته‌ای و تفسیر نتایج به دست آمده از آن ها نیاز به تخصص ویژه پزشکان دارد. پزشکان باید دوره ها و آموزش‌ های ویژه پزشکی هسته ای را ببینند و همین امر باعث می شود که پزشکان کمی از این منظر حائز تخصص باشند .
  • عوارض ناشی از نادرستی تشخیص: در صورتی که پزشک معالج تخصص ویژه را نداشته باشد امکان دارد که تشخیص نادرستی از وضعیت بیمار داشته باشد و همین امر باعث می شود که وضعیت درمانی بیمار به سمت و سویی دیگر برود .

۵. عوارض جانبی

  • عوارض ناشی از درمان: همانند هر درمان دیگر این امکان وجود دارد که بعضی از بیماران عوارض جانبی خاصی را با خود به همراه داشته باشند که در مورد عوارض جانبی پزشکی هسته ای مقاله کاملی را به رشته تحریر در آروده ایم که پیشنهاد می کنیم این مقاله علمی را کامل مطالعه کنید و اگر سوالی داشتید حتما با مرکز پزشکی هسته ای اکسیر هلف تماس بگیرید تا متخصصان ما شما را راهنمایی کنند .

۶. محدودیت‌های درمانی

  • عدم کاربرد در همه بیماری‌ها: درست است که پزشکی هسته ای روشی نوین و توانمند در تشخیص و درمان بیماری ها می باشد اما محدودیت های خاص خود را نیز دارا می باشد و از همین رو ما در مرکز پزشکی هسته ای اکسیر هلف برای درمان و تشخیص بیماری هایی همانند بیماری‌های غیرسرطانی یا عفونی روش های درمانی دیگری را پیشنهاد می دهیم .
معایب پزشکی هسته ای چیست ؟

۷. محدودیت‌های زمان

  • مدت زمان انتظار: یکی از نکاتی که در مورد پزشکی هسته ای مطرح است، بحث زمان چه برای آماده سازی چه برای دریافت نتایج می باشد که می تواند برای بیماران مقدرای استرس زا باشد .

۸. نگرانی‌های اخلاقی

  • مسائل اخلاقی: یکی از نگرانی های مطرح شده در مورد پزشکی هسته ای، تاثیر آن برای روی کودکان، مادران باردار، و مادران شیر ده می باشد که در این زمینه حتما باید پزشک معالج توضیحات لازم و کافی را به بیماران بدهد .

۹. محدودیت در اطلاعات

  • تفسیر نتایج: در برخی از موارد به علت مبهم بودن نتایج آزمایش باید از دیگر روش های آزمایشی و درمانی نیز به عنوان مکمل بهره برد

جمع‌بندی

پزشکی هسته‌ ای روشی نوین با تکنولوژی بسیار بالا می باشد که به صورت روز افزون در حال گسترش می باشد از همین رو دارای مزایا و معایب خاص خود می باشد در نتیجه این امر بسیار مهم می باشد که حتما با پزشک معالج خود مشورت کرده و با صلاحدید وی اقدامات لازم را انجام دهید . ممنون از وثتی که گذاشتید .

 

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *