یکی از تحولات اصلی و رو پیشرفت در علم پزشکی امکان تصویربرداری و درمان با استفاده از موارد رادیواکتیو است. پزشکی هسته ای به ما این امکان را میدهد تا با استفاده از مقادیر اندک ردیاب های رادیواکتیو(Radiotracers) تصویری دقیق از اندامهای مختلف و نحوه عملکرد آنها داشته باشیم. از همین رو ما در مرکز پزشکی هسته ای اکسیر هلف بر آن شدیم تا در مقاله ای به این موضوع بپردازیم
همچنین قادر خواهیم بود سلول های سرطانی را در هر قسمتی از بدن مورد هدف قرار داده و تحت پرتوتابی درمانی با این مواد قرار دهیم . تصویربرداری با انتشار تک فوتون (Emission Computed Tomography; SPECT Single Photo) یا انتشار پوزیترون ( Positron Emission Tomography;PET) دو روش تصویربرداری رایج در پزشکی هسته ای هستند.
بیشتر بخوانید : لوتشیوم تراپی
به طور کلی شیوع و شدت عوارض ناشی از تصویربرداری های هسته ای بسیار ناچیز است و احتمال بروز عوارض تهدید کننده ناشی از آن بسیار پایین است. برخی واکنش های آلرژیک از جمله قرمزی و درد قابل انتظار بوده که بسیار خفیف هستند.
هر چند اسکن هسته ای روش تصویربرداری ارجح در تشخیص آمبولی ریه در خانم های باردار است، با این حال در صورت بارداری، قبل از انجام اسکن حتما با پزشک خود مشورت نمایید. همچنین با وجود امکان قطع موقت شیردهی و ادامه آن بعد از 24 ساعت در مورد بعضی از انواع اسکن های هسته ای، در صورت شیردهی حتما قبل از انجام اسکن با پزشک خود مشورت کنید.
رادیو داروها در مقادیر استاندارد و بی خطر به روشهای مختلفی از جمله تزریق داخل وریدی، بلع یا استشناق تجویز میشوند و امکان تصویربرداری از عضو مورد نظر را فراهم میکنند. دوربین های گاما ( Gamma Cameras ) شدت فوتون های گاما ساطع شده از رادیودارو در بافت را جداسازی، تصویت و شناسایی میکنند و سپس به شکل تصویر به نمایش میگذارند.